
در این متن نگاهی به چانگان یونی تی و مشخصات فنی این شاسی بلند چینی به همراه امکانات و ویژگیهای آن میاندازیم.
به گزارش خودروم، چند ماه پیش بود که شایعاتی مبنی بر همکاری مجدد سایپا و چانگان به گوش رسید. حالا این صحبتها رنگ واقعیت به خود گرفته و چانگان یونی تی به همراه چانگان CS35 پلاس، چانگان CS55 پلاس به بازار ایران میآیند. سایپا بسیار امیدوار است با محصولات مزبور حضوری محکم در سطح قیمتی بالاتر از 800 میلیون تومان داشته باشد و فقدان وجود محصولی از گروه سایپا در این بازه قیمتی را از بین ببرد.
فهرست متن
پیش از این خودروم در متنهایی به بررسی چانگان CS35 پلاس و CS55 پلاس پرداخته بوده و مشخصات فنی، قابلیتها، طراخی و ویژگیهای آنها را مورد کنکاش قرار داد. اکنون نوبت به چانگان یونی تی رسیده و حالا باید نگاهی به راس مثلث چانگان و محصول متفاوت و پر سر و صدای گروه سایپا بیاندازیم. پس در ادامه از شما مخاطبین گرامی دعوت میشود که همراه ما باشید.
داستان چانگان یونی تی از کجا شروع شد؟
چانگان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان خودرو در چین بوده و در حال حاضر مشغول تولید مشترک خودرو با همکاری مزدا و فورد در خاک چین است. نام شرکت چانگان در تاریخ چین برای نخستین بار در سال 1862 به عنوان یک تولید کننده جنگ افزار بر سر زبانها افتاد. بعدها مالکان چانگان تصمیم به تغییر کاربری و ساخت محصولات جدید گرفتند و دولت چین هم از این اقدام حمایت کرد و حاصل این پشتوانه بزرگ تولید نخستین خودرو چانگان در سال 1959 با نام چانگینگ چانگ آرسنال بود. از ان زمان بود که این شرکت با وجود مشکلات ساختاری و کمبود توان فنی با قدرت هر چه تمامتر مشغول فعالیت شد و از خوش شانسی آن بود که بالاخره مسیر فکری رهبران حزب کمونیست چین و نگاه آنها به اقتصاد دست خوش تغییر بنیادی گشت و سرمایه گذاری شرکتهای غربی، خودروسازی همچون چانگان را متحول نمود و از آن غولی ساخت که سالانه بیش از 3 میلیون خودرو تولید کرده و از سال 2025 نیز فقط خودروهای تمام الکتریکی و پلاگین هیبریدی را تولید خواهد کرد.

چانگان یونی تی یا UNI-T خودرویی برای رقابت در بخش خودروهای شاسی بلند ساب کامپکت نیمه لوکس بازار چین بوده و بیشتر برای عرض اندام در برابر رقبای داخلی خود و خودروهایی همچون چری اومودا 5 یا همان فونیکس FX تولید میشود. چانگان نخستین بار نمونه مفهومی این خودرو را با نام Yuyue در حاشیه نمایشگاه خودروی شانگهای و در آوریل سال 2017 نمایش داد. مدل تولیدی این خودرو در سال 2020 آماده رونمایی شد و قرار بود که در نمایشگاه خودروی ژنو همان سال رسماً معرفی شود. ولی بد شانسی دامن چانگان را گرفت؛ چون کرونا همه چیز را بر هم زد و در نهایت این خودرو در مارس 2020 در چین رونمایی شد و در ژوئن 2020 هم نخستین سفارشهای ان به مشتریان تحویل داده شدند. چانگان این خودرو را به گونهای بسیار زیبا و مدرن ساخته بود و به همین علت رقبایی همچون چری را به فعالیت وا داشت تا با اومودا 5 به جنگ یونی تی بروند. جالب اینجا است که این دو خودرو هم بزودی در ایران به عنوان رقبایی جدی در برابر هم صف آرایی کرده و سایپا باید نماینده چانگان را در نبرد با هموطن آن یاری کند.
ابعاد و اوزان چانگان یونی تی UNI-T

مطابق معمول و براساس روال همیشگی وبسایت خودروم، بحث در رابطه با این خودرو را با نگاه به ابعاد و اوزان مرتبط به آن آغاز میکنیم. این شاسی بلند سایز متوسط چانگان در طول، عرض و ارتفاع بدنه به ترتیب ابعادی 4515، 1,870 و 1,565 میلیمتر دارد و فاصله بین دو محور آن نیز 2,710 میلیمتر خواهد بود. فاصله عرضی محور جلو و عقب نیز به ترتیب 1600 و 1,610 میلی متر اعلام شده است. ارتفاع این خودرو نسبت به سطح زمین 190 میلیمتر بوده و زاویه ورود و خروج آن در جلو و عقب به ترتیب 17 و 26 درجه است. این شاسی بلند چینی قادر به حمل 5 سرنشین بوده و وزن خالص آن 1,465 کیلوگرم اعلام میشود. وزن ناخالص این خودرو با توجه به باک سوخت 55 لیتری آن 1,840 کیلوگرم است. متاسفانه چانگان عددی به عنوان گنجایش صندوق عقب منتشر نکرده؛ اما به نظر میرسد که صندوق عقب چانگان یونی تی نزدیک به 500 لیتر گنجایش داشته باشد و این میزان در صورت خواباندن صندلیهای ردیف دوم به بیش از 1,200 لیتر هم برسد.
طراحی جلو چانگان یونی تی UNI-T

الهام گرفتن از حالات چهره حیوانات و حشرات چیز جدیدی در صنعت خودروسازی جهان نیست. چانگان هم در مدل UNI-T سعی کرده که از این روش بهره ببرد و با الهام از چهره نهنگ آبی که حالا بخش جدایی ناپذیر چانگان شده و این شرکت از نام آن برای نامیدن موتورهای خود استفاده میکند؛ خودرویی در خور و بروز را برای جذب مشتریان جوان تولید کند. کاپوتی بسیار پهن به همراه فرو رفتگی و برآمدگیهایی نسبتاً قابل توجه در کنارهها وجود دارد که در دو طرف به قاب چراغهای باریک و LED چانگان یونی تی میرسد. سپس جلوپنجرهای یک تکه، ذوزنقهای شکل و با طراحی ماتریسی و دی لایتهای مخفی درون آن(در نسخه فول) نظر ما را به خود جلب میکند.

در کنارههای جلوپنجره قسمتی مشکی رنگ و F مانند که با قاب چراغهای موجود در لبه کاپوت مثل است وجود دارد که در درون آن نیز چراغهای اصلی را میبینیم. سپر از بغلها به سمت جلوپنرجه قوسی کوتاه گرفته تا در وسط آن ورودی هوا مناسبی به برای خنک کاری بهتر موتور ایجاد شود. در وسط ورودی هوای یادشده هم سنسور رادار خطی جا خوش کرده و در صورت سفارش امکان بکارگیری دیفیوزری با رنگ مشکی براق و خطوطی نارنجی، قرمز، خاکستری و فسفری رنگ وجود دارد.
طراحی کنار چانگان یونی تی UNI-T

در نمای کناری این خودرو نخستین چیزی که نظر ما را به خود جلب میکند؛ امکان استفاده از رینگهای 20 و 19 اینچی برای چانگان یونی تی است. این رینگها طراحیهای مختلفی دارند و هر کدام از آنها به نوعی در راستای طراحی خاص خودرو و زیباتر کردن آن عمل میکنند. متاسفانه تا این لحظه مشخص نیست که سایپا UNI-T را با کدام رینگ عرضه کرده و آیا امکان سفارشی سازی آنها برای مشتریان ایرانی فراهم خواهد بود یا خیر؟ این موضوع در رابطه با فلاپهای روی گلگیر و رکاب هم صادق بوده و مشخص نیست که آیا امکان سفارش این بخشها با پلاستیک براق فراهم خواهد شد یا نه؟ به هر حال هر کدام از اجزاء ذکر شده زیبا و در خور توجه هستند و باید منتظر دستپخت سایپا تا چند ماه آینده باشیم. به غیر از نکات یادشده، قوس و خطوط موجود در پایین درب جلو و عقب و امتداد آن با یک قوس دایرهای بر روی گلگیر عقب بسیار زیبا و هوشمندانه به نظر میرسد.

خط شخصیت بسیار ملایم بوده و برای طراحی آن از خطوط تیز و تند استفاده نمیشود. این خط از چراغهای جلو با قوسی ملایم شروع شده و در نهایت با شیبی کم و رو به بالا چراغهای عقب را در بر میگیرد. قوس سقف بسیار ملایم و زیبا است و در انتهای آن اسپویلری کشیده و بزرگ وجود دارد. دستگیرههای دربهای جلو مخفی بوده و با فشار از محفظه خود خارج خواهند شد. اما دستگیره دربهای عقب در بالا و داخل قاب سیاه رنگ دور شیشهها که حالتی شناور به سقف میدهند؛ پنهان شده و بیشتر جایگزین هوشمندانهای برای لچکی عقب هستند.
طراحی عقب چانگان یونی تی

طراحی این قسمت بسیار ساده بوده و راستش را بخواهید کمی شبیه به محصولات کمپانی مزدا است. البته با توجه به همکاری چانگان و مزدا، بهرهگیری از دانش ژاپنیها برای طراحی چانگان یونی تی امری بسیار طبیعی است. در هر حال چراغهای عقب در گوشه بدنه عقب خودرو و در میانه ان قرار دارد. این چراغها گرافیک بسیار جذابی داشته و با تمی مشکی رنگ تزئین شدهاند. در بالا اسپویلری 2 تکه را میبینیم که چراغ خطر سوم در میانه آن قرار دارد. در اطراف شیشه عقب نیز از فلاپهایی با طراحی خاص و براق استفاده میشود. اندکی پایینتر از چراغهای اصلی عقب و با عبور از فرو رفتگی ملایم موجود بر روی صندوق عقب، در کنارهها بخشی F مانند را میبینیم که شب رنگهایی قرمز رنگ را به شکل افقی در خود جای داده و در بخش عمودی آن هم از تزئیناتی مشکی رنگ استفاده شده است. پلاک داخل بخشی ذوزنقهای شکل قرار دارد و در پایین آن و روی سپر یک چراغ مه شکن کوچک در میانه خودرو دیده میشود. در کنارههای سپر نیز در نسخه استاندارد و مجموعاً دو خروجی اگزوز میبینیم. اما در نسخه اسپرت و همانند نمونههای آزمایشی سایپا، در مجموع چهار خروجی اگزوز وجود داشته و امکان استفاده از دفیوزر عقب با تزئیناتی به رنگ فسفری، نارنجی، قرمز و… هم در صورت سفارش مشتریان وجود دارد.
طراحی داخلی چانگان یونی تی

در بحث طراحی کابین چانگان UNI-T در ابتدا باید گفت که ما به خوبی میتوانیم شباهتهایی میان این قسمت با کابین چانگان CS55 پلاس ببینیم و در مجموع باید گفت که در هر دو خودرو از یک زبان طراحی استفاده میشود. اما طراحی چانگان یونی تی در کابین کمی متفاوتتر است. فرمانی سه پره با دوخت چرم میزبان دستان راننده خواهد بود. دو صفحه نمایش مرکزی و جلو امپر دیجیتال درون یک قابل و به شکل ذوزنقه بر روی داشبورد قرار دارند. قسمت میانی داشبورد به دریچههای تهویه هوا اختصاص یافت است. درکنسول میانی دسته دندهای مانند بوم رنگ را میبینیم که در کنار سایر اجزاء این قسمت، نمایی زیبا و تقریباً مردن خلق کرده است. رو دریها از جنس پلاستیک و چرم هستند. چرم بخش اصلی پوشش اجزاء داخلی و به خصوص صندلیها را شامل میشود. هر چند که امکان سفارش یونی تی با با صندلی و اجزاء داخلی پارچهای یا هر دو با رنگهای متضاد وجود دارد. دو جا لیوانی با درب کشویی کرکره مانندی در کنسول میانی قرار قرار دارند و کمی جلوتر از آن فضایی مناسب برای شارژ بیسیم دو تلفن همراه فراهم شده است. دکمهها و ابزار مرتبط به سیستم تهویه مطبوع هم با رنگ نقرهای تزئین شده و از نمایشگری کشیده و سیاه رنگ برای نمایش وضعیت اجزاء مرتبط به تهویه و… استفاده میشود. غربیلک انتخاب مود رانندگی به همراه دکمههای ترمز پارک برقی و… هم درون قابی مشکی رنگ و براق با حاشیههای نقرهای در میانه کنسول جا خوش کرده است. صندلیهای برقی جلو ارکونومیک بوده و به خوبی راننده را در بر میگیرند. در بین صندلیها یکجا آرنجی چرمی بزرگ و با ابعادی مناسب قرار دارد که با باز شدن آن محفظهای کوچک برای قراردادن اشیاء را خواهید دید. سقف پانورامایی بزرگ از شما میزبانی خواهد کرد و صندلیهای عقب هم راحت به نظر رسیده و دریچههایی برای تهویه مطبوع به همراه خروجی USB در این قسمت قرار گرفته است. ضمن اینکه یک جا آرنجی در صندلی عقب وجود دارد که روی آن هم دو جا لیوانی برای آسایش سرنشینان عقب وجود دارد.
مشخصات فنی چانگان یونی تی



متاسفانه سایپا در گام نخست چانگان UNI-T را با موتور 2 لیتری موسوم به نهنگ آبی و با قدرت 229 اسب بخار و گشتاور 390 نیوتن متر وارد نکرده و به جای آن به سراغ موتوری 1,5 لیتری توربو با کد JL473ZQ2 رفته که 184 اسب بخار قدرت و 300 نیوتن متر گشتاور دارد. این پیشرانه از نظر ساختار دقیقاً با پیشرانه چانگان CS55 پلاس یکسان است. حداکثر سرعت 205 کیلومتر در ساعت اعلام شده و متاسفانه عدد رسمی مرتبط به شتاب صفر تا 100 کیلومتر این خودرو منتشر نشده است. میزان مصرف سوخت ترکبی یونی تی نیز 6,1 لیتر در ازای پیمایش 100 کیلومتر مسافت خواهد بود. برای انتقال قدرت به محور جلو از گیربکس 7 سرعته دوکلاچه مرطوب استفاده شده و فرمان برقی است.
ایمنی چانگان UNI-T

در رابطه با ایمنی این خودرو پیش از این و در متن تست تصادف چانگان یونی تی و دریافت پنج ستاره ایمنی مفصل صحبت کردیم. آزمایشهای تست تصادف سی انکپ چین شامل مواردی مانند مانند: تست تصادف از جلوی 40 و 100 درصدی، تست برخورد از کنار، تست حفاظت از گردن در صورت تصادف با سرعت کم، تست حفاظت از عابر پیاده(شامل دو آزمایش مجزا)، تست سیستم کنترل پایداری و سیستم ترمز اضطراری خودکار(به طور مجزاء و خارج از مرکز تحقیقات و فناوری خودروی چین) بود. چانگان یونی تی به نسل سوم سیستم ESC کانتیننتال مجهز شده و از سیستمهای ABS، EBD، TCS، ESC، HHC و سایر آپشنهای ایمنی همراه با سیستم پارک الکترونیکی EPBI، سیستم ایمنی فعال و یک پارچه و 6 کیسه هوا در فول آپشنترین نسخه استفاده میکند.
امکانات چانگان UNI-T






چانگان UNI-T در فول آپشنترین نسخه به کروز کنترل تطبیقی، حالات رانندگی اسپرت، اقتصادی و استاندارد، سنسور دنده عقب، دوربین دنده عقب، هشدار خستگی راننده، سیستم خروج از خط حرکتی، سامانه سنجش باد تایرها، استارت دکمهای، کلید از راه دور، ضبط کننده رانندگی داخلی، صفحه نمایش 12,3 اینچی(در نسخههای پایینتر 10,3 اینچی)، سیستم ناوبری ماهوارهای، سیستم کنترلی مبتنی بر تشخیص صدا، صندوق عقب برقی، بروزرسانی OTA، نرمافزار نظارتی موبایلی، تهویه مطبوع اتوماتیک، 6 رادار اولتراسونیک، جلو آمپر دیجیتالی نمایش 12,3 اینچی(در نسخههای پایینتر 10,3 اینچی)، دوربین 360 درجه و… مجهز شده است.
جمع بندی

یونی تی یکی از محصولات خاص کمپانی چانگان بوده و گروه خودروسازی سایپا باید بسیار خوشحال باشد که این خودرو از حالا طرفداران پر و پا قرصی پیدا کرده است. به هر حال این خودرو نیز مانند فونیکس FX کمی چهره شهر و خیابانهای کشور را تغییر خواهد داد و در نبود بزرگان صنعت خودروسازی جهان، چینیهایی مانند چانگان UNI-T باید جایگزین محصولات برندهای اروپایی یا ژاپنی درجه یک باشند. قیمت این خودرو هنوز مشخص نیست و با توجه به عرضه آن در بورس کالا، باید منتظر اتفاقات عجیب و غربی باشیم و احتمالاً قیمت این خودرو در بازار آزاد به بیش از 2 میلیارد تومان خواهد رسید. در هر حال بازار تشنه ایران یک بار دیگر میزبان خودروهایی مثل چانگان یونی تی خواهد بود؛ بازاری که زمانی محصولات لکسوس، مرسدس بنز و بی ام و یکتاز بخش لوکس آن بودند و حالا متاسفانه باید چینیهای نیمه لوکس را تا عرش بالا ببریم.
متاسفانه سایپا در گام نسخت چانگان UNI-T را با موتور 2 لیتری موسوم به نهنگ آبی و با قدرت 229 اسب بخار و گشتاور 390 نیوتن متر وارد نکرده و به جای آن به سراغ موتوری 1,5 لیتری توربو با کد JL473ZQ2 رفته که 184 اسب بخار قدرت و 300 نیوتن متر گشتاور دارد.
چانگان UNI-T در فول آپشنترین نسخه به کروز کنترل تطبیقی، حالات رانندگی اسپرت، اقتصادی و استاندارد، سنسور دنده عقب، دوربین دنده عقب، هشدار خستگی راننده، سیستم خروج از خط حرکتی، سامانه سنجش باد تایرها، استارت دکمهای، کلید از راه دور، ضبط کننده رانندگی داخلی، صفحه نمایش 12,3 اینچی(در نسخههای پایینتر 10,3 اینچی) و… مجهز شده است.
حداکثر سرعت 205 کیلومتر در ساعت اعلام شده و متاسفانه عدد رسمی مرتبط به شتاب صفر تا 100 کیلومتر این خودرو منتشر نشده است. میزان مصرف سوخت ترکبی یونی تی نیز 6,1 لیتر در ازای پیمایش 100 کیلومتر مسافت خواهد بود.