زوتی تی 300 ؛ بررسی زوتی DL5 پارس خودرو
در جستجوی خوشبختی منتشر شده در ۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۲ ساعت ۱۷:۱۲
زوتی T300

زوتی پس از ورشکستگی کامل با عبور از بحرانی عمیق دوباره به صنعت خودروسازی چین با خودروی زوتی T300 بازگشت. پارس خودرو تی 300 را وارد بازار ایران می‌کند.

به گزارش خودروم، کراس اوور کوچک زوتی تی 300 بزودی توسط پارس خودرو وارد بازار ایران خواهد شد. زوتی پیش از این سابقه همکاری تنگاتنگی با گروه خودروسازی سایپا داشت و به همین دلیل هم یکی از شرکای وارداتی این گروه خودروسازی دولتی است. در این متن ما به بررسی زوتی T300 به عنوان محصولی اقتصادی و البته گوشه نشین در بازار چین می‌پردازیم. خودرویی که به دلیل بدنامی برند Zotye با عدم استقبال چینی‌ها مواجه شد.

زوتی، کپی برداری و ورشکستگی!

قبل از هر چیز باید باید نگاهی کوتاه به تاریخ کوتاه زوتی بی اندازیم. خودروسازی که کپی برداری‌های وحشتناک آن منجر به ورشکستگی و بی اعتباری در بازار چین شد. این برند در سال 2005 تاسیس و ابتدا تولید و صادرات قطعات خودرو را در دستور کار قرار داد. خیلی زود برای این شرکت شهرتی دست و پا می‌شود و زوتی به شریک قابل اعتماد خودروسازان بزرگ چینی در زمینه تامین قطعات تبدیل شد.

زوتی T300

زوتی در همان ابتدا توانست در بیش از 10 کشور جهان با نمایندگان گوناگون در زمینه تامین قطعات ارتباط برقرار کند. همین موضوع خیلی زود به آن جرات می‌دهد که محصولی کوچک با نام نوماد را تولید کند. مشکل زوتی از همین جا آغاز شد. در واقع نوماد یک کپی تمام عیار از دایهاتسو Terios بود. ولی استقبال چینی‌ها ایده کپی برداری از سایر خودروهای مشهور جهان را در ذهن مدیران زوتی به شدت تقویت کرد.

زوتی T300

صنعت خودروسازی چین در آن زمان تشنه جذابیت بود. چینی‌ها نیز عاشق خودروهای لوکس اروپایی بودند. پس فرصتی ایده‌آل برای این برند جدید به وجود می‌آمد. به طوری که ادامه روند کپی برداری در آمد زوتی را به 290 میلیون یورو در سال 2006 رساند. حتی در سال 2018 نام آن در فهرست 500 شرکت برتر چینی مشاهده می‌شد. اما کپی کردن از شرکت‌های بزرگ این خودروساز خوش خیال را آماج شکایات متعدد قرار داد. از طرف طرفی کیفیت حلقه گم گشته و مفهومی غیرقابل فهم برای زوتی بود.

زوتی T300

پس این خودروساز با زیانی 11,131 میلیارد یوانی و پرونده‌های حقوقی مختلف اعلام ورشکستگی کرد. در این میان شرکت Tech-New Group حدود 80 درصد مالکیت زوتی را خرید و متعهد به پرداخت خسارات آن شد. اما زوتی شرکت مزبور را با خود به باتلاق کشاند و هر دو با یکدیگر ورشکسته شدند. ولی زوتی که حتی حقوق کارگران و کارمندان خود را ماه‌ها پرداخت نکرده بود؛ به تلاش خود ادامه داد. در نهایت نیز با کمک دولت چین و اعتماد دوباره چندین سرمایه‌گذار برای جبران خسارات گذشته این خودروساز دوباره فعال شد.

زوتی تی 300 از کجا آمد؟

براساس اطلاعات موجود این خودرو در سال 2016 و براساس T300 مدل 2011 طراحی و توسعه یافته است. زوتی برای ساخت آن نیسان کیکس بیچاره را هدف قرار می‌دهد و اینبار یک خودروی اقتصادی را از دل یک خودروی اقتصادی خارج کرد! در نمایشگاه خودروی شانگهای 2017 نمونه اولیه آن در معرض دید عمومی قرار گرفت. در همان سال و تا 2019 با فیس لیفتی جدید این خودرو وارد بازار چین شد. اما انحلال و ورشکستگی زوتی دامن آن را گرفت و تولید متوقف شد.

تولید zotye t300

در سال 2022 و پس از انتشار اخباری از شروع مجدد فعالیت زوتی برای جبران خسارات پیشین، دوباره زوتی T300 دیده می‌شود. این بار فیس لیفت جدید آن در کاتالوگ‌های وزارت صنعت و فناوری اطلاعات چین حضور یافت. اندکی بعد هم کارخانه یونگ کانگ زوتی یک بار دیگر با برگزاری مراسمی خودروی مزبور را تولید کرد. البته تی 300 عمدتاً برای حضور در بازارهای خارجی تولید می‌شود. چون این خودرو دیگر هیچ شانسی برای موفقیت در بازار چین ندارد.

زوتی T300

باید دانست که زوتی در زمان عدم فعالیت کارخانه‌های خود مراکز تحقیق و توسعه‌ای را در هانگژ.، شانگهای، گوانگژو و شنژن تاسیس کرد. این برند برای جبران عقب ماندگی خود پلتفرم‌های پاک و هوشمند i-AFA، i-BFA و i-LFA را توسعه داد. این پلتفرم‌ها توانایی درک عملکرد بدنه خودرو، موتور و… را دارند. همچنین مقیاس پذیری عالی در برابر تجهیزات الکتریکی یکی دیگر از امتیازهای آن محسوب می‌شود. در آینده محصولات زوتی تمام سطوح بازار را پوشش خواهند داد.

ابعاد و اوزان زوتی تی 300

زوتی T300

زوتی T300 در طول، عرض و ارتفاع به ترتیب 4,505، 1,830 و 1,640 میلی‌متر ابعاد دارد. فاصله بین دو محور آن نیز 2610 میلی‌متر است. فواصل عرضی چرخ‌های T300 در جلو و عقب نیز به ترتیب 1,560 و 1,558 میلی‌متر اعلام می‌شود. فاصله از سطح زمین 180 میلی‌متر خواهد بود. زاویه خروج و ورود در جلو و عقب به ترتیب 15,2 و 23,7 دریجه است. این کراس اوور کامپکت 5 نفره 48 لیتر گنجایش مخزن سوخت دارد. وزن خالص و ناخالص آن نیز به ترتیب 1,345 تا 1,720 میلی‌متر است. این اعداد ماشین تی 300 را در حد و اندازه جک اس 3 یا تیگارد X35 قرار خواهد داد.

طراحی

از نظر طراحی زوتی T300 پارس خودرو ظاهری مشابه با نیسان کیکس دارد. همین موضوع هم تناسبی بسیار خوب و قابل قبول میان اجزاء مختلف بدنه ایجاد می‌کند. در پیشانی خودرو جلوپنجره‌ای ذوزنه‌ای شکل با خطوطی افقی وجود دارد. این جلوپنجره با پوشش کروم تزئین می‌شود. در دو طرف آن نیز چراغ‌های اصلی با گرافیکی نسبتاً زیبا قرار دارند. بر روی سپر نیز در کناره‌ها دی لایت و چراغ مه‌شکن حضور دارد. پایین سپر نیز ورودی‌های هوا با تزئیناتی مشکی مشاهده می‌شود.

زوتی T300

ستون A، C و B سیاه رنگ بوده و جلوه‌ای زیبا از سقف شناور ایجاد می‌کنند. آینه‌های جانبی هم ابعاد و طراحی مناسبی داشته و روی آنها چراغ‌های راهنما قرار گرفته‌اند. دستگیره‌ها هم رنگ بدنه هستند. رینگ‌های 17 اینچی پنج پیچ آلومینیومی 2 رنگ جلوه‌ای خاص به تی 300 می‌بخشند. دور گلگیرها و پایین در با فلاپ پلاستیک و نوارهای کرومی تزئین می‌شود. روی درها فرو رفتگی ناچیزی وجود دارد. خط شخصیت نیز از دستیگره در جلو شروع و با قوسی ملایم به چراغ‌های عقب می‌رسد.

زوتی T300

در عقب شاهد استفاده از شیشه‌ای با ابعاد کوچک هستیم. این شیشه و اندازه آن احتمالاً دید راننده نسبت به عقب خودرو را بسیار کاهش خواهد داد. پایین شیشه و در کناره‌های آن نیز خطوطی دیده می‌شود. چراغ‌های این بخش شمایل زیبایی دارند. زوتی برای طراحی گرافیکی آن از لامپ‌های LED و نئونی استفاده می‌کند. در دو طرف سپر فرو رفتگی‌هایی شامل چراغ شبرنگ و مه شکن رار دارد. در میانه سپر نیز بخشی فرو رفته به رنگ سیاه با تزئین کرومی مشاهده می‌شود. خبری از خروجی اختصاصی اگزوز نیست.

زوتی T300

در مجموع  ماشین زوتی T300 از نظر ظاهری ساده و زیبا به نظر می‌رسد. در واقع نیسان کیکس، تی 300 را به محصولی معقول از نظر بصری تبدیل کرد. اگر رقیب این خودرو در بازار ایران محصولی مانند جک S3 باشد؛ باید از نظر طراحی خودروی زوتی را پیروز دانست. چون نسبت ابعاد، خطوط و طراحی جک اس 3 در بخش‌های مختلف همخوانی معقولی ندارند. اما در تی سیصد همه چیز متناسب بوده و طراح از زیاده روی‌های معمول چینی‌ها دوری می‌کند.

طراحی کابین زوتی تی 300

زوتی T300

در درون کابین هم اگر چه از رنگ بندی قهوه‌ای و مشکی استفاده می‌شود. اما مواد بکار رفته برای ادوات آن کیفیت متوسط و رو به پایینی دارند. علاوه بر این صفحه نمایش مرکزی و جلوآمپری آنالوگ و مشابه با جک J5 یا دنا پلاس  کمی قدیمی و خلاف جهت روش معمول این روزهای صنعت خودروسازی جهان است. فرمان گرد بوده و در دو طرف آن دکمه‌های کنترل صدا و کروز کنترل قرار دارد. صندلی‌ها نیز با پوشش چرم مصنوعی دو رنگ پیش روی ما خواهند بود. در قسمت‌هایی از کابین نیز از اداواتی به رنگ نقره‌ای استفاده می‌شود. فضای پای مناسبی برای تمام سرنشینان در کابین وجود دارد. خبری از خروجی تهویه مطبوع برای سرنشینان عقب نیست. همچنین نسخه دستی ماشین زوتی تی 300 سانروف ندارد. البته پارس خودرو مورد مزبور را برای جلب بیشتر مشتری به شرکت زوتی سفارش می‌دهد.

مشخصات فنی زوتی T300

زوتی در مدل تی 300 از موتوری 1,5 لیتری چهار سیلندر تنفس طبیعی با کد TNN4A15B استفاده می‌کند. موتور مزبور توسط شرکت فناوری رویژان یا تونگلینگ چین ساخته می‌شود. حداکثر قدرت آن 112 اسب بخار با بیشینه گشتاور 143 نیوتن متر است.  قبل از ورشکستگی زوتی این شرکت محصول مزبور را با گیربکس CVT عرضه می‌کرد. اما حالا فقط باید از جعبه دنده 5 سرعته دستی بهره بُرد و متاسفانه هیچ گزینه دیگری تا به این لحظه برای آن وجود ندارد. همچنین گیربکس اتوماتیک مزبور به پیشرانه توربوشارژ با قدرت 144 اسب بخار و 215 نیوتن متر گشتاور متصل بود. اما ظاهراً پارس خودرو موفق بوده و نسخه CVT زوتی DL5 را وارد کشور می‌کند. سیستم تعلیق این خودرو در جلو و عقب مک فرسون و نیمه مستقل پیچشی است.

زوتی T300

البته برخی از رسانه‌ها می‌گویند که پارس خودرو این محصول را در نسخه توربوشارژ سفارش گذاری می‌کند. اما در وبسایت اصلی و چینی زوتی هیچ خبری از نمونه مزبور نیست. در واقع همان گونه که گفتیم بحران این خودروساز چینی و بدهی کلان آن موجب عدم همکاری تامین کنندگان اصلی و سابق محصولات زوتی شد. اما در صورت صحت این خبر، پارس خودرو با سفارش گذاری هوشمندانه خود و واردات نمونه قدرتمند این خودرو عملکرد قابل قبولی دارد.

امکانات و ایمنی DL5 پارس خودرو

زوتی T300

از نظر امکانات زوتی T300 در سطحی کاملاً معمولی قرار دارد. در این خودرو شاهد بکارگیری دو کیسه هوا، کروز کنترل، سنسور و دوربین عقب، نمایشگری 8 اینچی، استارت دکمه‌ای و… هستیم. نسخه 2018 و قبل از ورشکستگی زوتی ترمز پارک برقی، حالت‌های مختلف رانندگی و… هم داشت. علاوه بر این نمونه مزبور در سال 2018 با شش کیسه هوا توانست 5 ستاره ایمنی از سی انکپ دریافت کند. اما دیگر خبری از تجهیزات سابق نیست و قطعاً این خودرو قادر به تکرار تاریخ نخواهد بود. از جمله سایر امکانات باید به تهویه مطبوع الکتریکی، دی لایت، فرمان کمکی برقی، سامانه کنترل پایداری و… اشاره کرد. ضمن اینکه نمونه اتوماتیک به صندلی‌های برقی سرنشینان جلو مجهز است.

قیمت و زمان عرضه

زوتی T300

براساس اطلاعت موجود این خودرو در ایران با نام DL5 پارس خودرو و گیربکس CVT عرضه می‌شود. در چین برای خرید نمونه دستی ماشین تی 300 باید 59,800 یوان هزینه کرد. یعنی این خودرو معادل با 9 هزار دلار قیمت دارد. ولی پارس خودرو با واردات نمونه قدرتمند آن به ارزش 64,980 یوان یا 9,500 دلار به دنبال مشتری بیشتر است. اما پس از اعمال تعرفه واردات 55 درصدی گمرک کشور، ارزش این خودرو بدون احتساب هزینه شماره‌گذاری و… به 100,719 یوان می‌رسد. به عبارتی قیمت این خودرو 14,571 دلار بوده و خریدار نهایی باید بیش از 800 میلیون تومان برای زوتی T300 هزینه پرداخت کند.

مشخصات فنی تی 300 چیست؟

این خودرو دو نسخه اتوماتیک CVT و دستی پنج سرعته دارد. نسخه دستی از موتور 1,5 لیتری چهار سیلندر تنفس طبیعی با قدرت 112 اسب بخار بهره می‌برد. اما نمونه اتوماتیک دارای توربوشارژ و قدرت 144 اسب بخار خواهد بود.

با چه نامی در ایران فروخته می‌شود؟

این خودروی چینی با نام DL5 پارس خودرو توسط گروه خودروسازی سایپا عرضه خواهد شد.

امکانات T300 چیست؟

از نظر امکانات زوتی T300 در سطحی کاملاً معمولی قرار دارد. در این خودرو شاهد بکارگیری دو کیسه هوا، کروز کنترل، سنسور و دوربین عقب، نمایشگری 8 ایمنچی، استارت دکمه‌ای و… هستیم.

ثبت دیدگاه

لطفا جهت پاسخ دهی به دیدگاه خود از زبان فارسی استفاده نمایید.